En nu jij. Week van de jonge mantelzorger

Week van de Jonge Mantelzorger

En nu jij. Week van de jonge mantelzorgerVandaag is de Week van de Jonge Mantelzorger van start gegaan.

In Nieuw West wordt op zaterdag 8 juni as. een groot event georganiseerd voor de Jonge Mantelzorger.

Dit alles vindt plaats in de Jongerenstraat op het Osdorpplein.

Uit de serie: Wie zorgt er voor de mantelzorger [Geuzenveld-Slotermeer]

Eén op de vijf mensen in Nederland zorgt voor een hulpbehoevende ander. Denk aan de boodschappen doen voor de oudere buurvrouw of de intensieve verzorging van een gehandicapt kind of dementerende ouder. Officieel ben je dan mantelzorger, al zien velen die zorg als iets vanzelfsprekends. Aandacht voor de mantelzorger is van groot belang. De Huizen van de Wijk in Nieuw-West staan hier bij stil. Want: wie zorgt er voor de mantelzorger? In een serie nemen we u mee langs verschillende locaties in Nieuw-West. Deze week: Huis van de Wijk Het Pluspunt in Geuzenveld en Huis van de Wijk De Honingraat in Slotermeer.

Tekst en foto: Shirley Brandeis

Ze werden met luxe gebak onthaald, getrakteerd op een cursus ontspannen, spraken anderen in hetzelfde schuitje en genoten tijdens de lunch van het waanzinnige uitzicht over Rembrandtpark en stad. De Dag van de Mantelzorg bij Floor 17 was een groot succes. “Echt een dag om mensen die altijd voor een ander zorgen eens te verwennen” zegt Karin Kauw, opbouwwerker bij Eigenwijks. Maar een dag als deze heeft meer ingrediënten dan alleen lekker eten en ontspannen. “Mensen willen met anderen praten, horen over ervaringen in dezelfde situaties, informatie krijgen over waar ze terecht kunnen met vragen en zorgen.”

Dan help je toch
De behoefte aan informatie is groot, merken Karin en Eigenwijkscollega Eva de Boer. “Eigenlijk is bijna iedereen – op een bepaald moment in het leven en op een bepaalde manier – mantelzorger,” zegt Eva. “Veel mensen zorgen voor iemand; niet iedereen ziet zichzelf als mantelzorger.” Het is een term die Aicha dan ook pas een paar jaar geleden ter ore kwam. “Ik help m’n zieke buurvrouw van tachtig, help m’n schoonzus ook vaak, maar mantelzorger… dat was een nieuw woord voor me.” Ze vindt het normaal wat ze doet, zoals vele mantelzorgers dat vinden. De buurvrouw moet naar een ziekenhuis en zij heeft een auto. De schoonzus spreekt de Nederlandse taal niet goed en Aicha wel. “Dan help je toch.” Ook haar vriendin Fatima is zelf niet onder de indruk van wat zij doet voor haar zieke echtgenoot. “Dat doe je, met liefde.”

Op de agenda
Het was een gezellige dag, zeggen Aicha en Fatima over de Dag van de Mantelzorg die voor bewoners uit Slotermeer en Geuzenveld op 10 november op de zeventiende verdieping van het hotel aan het Rembrandtpark was georganiseerd. Fatima: “We hebben ook zoveel gelachen.” Aicha: “Vooral het praten met anderen vond ik fijn.” Normaal gesproken kunnen ze in de Huizen van de Wijk ook terecht voor een luisterend oor of een ontspannende of gezellige activiteit. Van de taalles en de sportclub tot de bijeenkomsten voor uiterlijke verzorging en vele andere ontmoetingsmomenten. Karin: “Die zijn voor iedereen, niet specifiek voor mantelzorgers.” Nu het onderwerp ‘mantelzorg’ duidelijk op de agenda van de Huizen van de Wijk staan, staat de radar voor mantelzorgers wel aan.

Extra aandacht
De doelgroep is niet eenvoudig te bereiken, merkt Karin. “Je moet het vaak terloops opvangen dat iemand zorg draagt voor een ander. Mensen herkennen zich er soms niet in of willen zich er niet op laten voorstaan. Wij gaan extra opletten en ook organisaties in de wijk, zoals De Brug, hierin betrekken.” Want extra aandacht voor mantelzorgers is nodig. Omdat er voor hen hulp is als het te zwaar is, omdat er informatie is voor als er bepaalde dingen nodig zijn, omdat er mensen zijn die je kunnen vertellen of je als mantelzorger ergens aanspraak op kunt maken. In dus onder andere de Huizen van de Wijk. Fatima: “Ik kan altijd bij Eva terecht, ik voel me op m’n gemak hier in het Pluspunt.”

Meer aan jezelf denken
Aicha en Fatima zijn bewoners die mantelzorgen en zelf hun weg goed weten te vinden. Fatima volgt inmiddels een computercursus (“alles is op de computer tegenwoordig, ik moet dat toch ook kunnen”), Aicha doet bij de beauty-activiteit ‘Samen kappen’ de lekkerste gezichtsmassages, waarbij Fatima floreert als het gaat om ‘lastige’ nagels. Voor 2019, vertellen Eva en Karin, zijn er plannen om activiteiten speciaal voor mantelzorgers te organiseren. Zo zal Rick Shamier, die tijdens de Dag van de Mantelzorg de ontspanningsworkshop begeleidde, zijn lessen ook bij de Honingraat en in het Pluspunt aan gaan bieden. Fatima kijkt ernaar uit. “Vroeger vond ik dat niet nodig, tegenwoordig denk ik meer aan mezelf.” Aicha knikt: “Je cijfert jezelf makkelijk weg. Dat moet je niet doen. Zo zit ik wekelijks op yoga, dat ontspant.”

Eva, Karin, Fatima en Aicha in gesprek over mantelzorg

uit de serie ‘Wie zorgt er voor de mantelzorger’ [Slotervaart]

Eén op de vijf mensen in Nederland zorgt voor een hulpbehoevende ander. Denk aan de boodschappen doen voor de oudere buurvrouw of de intensieve verzorging van een gehandicapt kind of dementerende ouder. Officieel ben je dan mantelzorger, al zien velen die zorg als iets vanzelfsprekends. Aandacht voor de mantelzorger is van groot belang. De Huizen van de Wijk in Nieuw-West staan hier bij stil. Want: wie zorgt er voor de mantelzorger? In een serie nemen we u mee langs verschillende locaties in Nieuw-West. Deze week: Huis van de Wijk De Buurtzaak en Huis van de Wijk Het Anker in Slotervaart.

Tekst en foto: Shirley Brandeis

‘Ben ik een mantelzorger?’ Ze horen die vraag vaak. De term mantelzorg is de laatste jaren bekender geworden, maar het gebruik ervan is nog geen gemeengoed. “Het is goed dat er een woord voor is, als je voor iemand zorgt,” zegt Emel Can, coördinator Community Building in De Buurtzaak. “Zeker als je een baan en een gezin hebt, kan die zorg zwaar zijn.” Maar toch, jezelf mantelzorger noemen doen niet veel mensen. Ook de 20-jarige Nisrin ziet het als iets dat je ‘gewoon doet’. Haar tien jaar jongere broertje is lichamelijk en verstandelijk beperkt en zoals alle gezinsleden zorgt Nisrin voor hem. Ze weet dat andere twintigers meer uitgaan, meer tijd voor zichzelf hebben, maar ze bekijkt het positief. “Door mijn broer leef ik bewuster. Door hem ben ik dankbaar ook voor wat ik allemaal kan.”

Verwenmomenten
Het is goed dat er geregeld aandacht is voor mantelzorg, zegt Margriet Essink, buurtwerker bij  Combiwel in Het Anker. “Naast de jaarlijkse Dag van de Mantelzorg hebben we elke maand een verwendag. Ontspanning is wat men wil, blijkt als we vragen waar behoefte aan is. Daarnaast wil men ook informatie over voorzieningen en praten met lotgenoten.” Stoelmassage, mindfulness, nagelbehandeling, gezichtsverzorging… tijdens de verwendag wordt er echt verwend. Ook wordt er gecoacht door een professional en is er gelegenheid andere mantelzorgers te spreken. Emel herkent de behoefte aan ontspanning. “Naast een wekelijkse praatgroep, waarbij we ook voorlichting geven, bieden we in de Buurtzaak ook verwenmomenten en dagjes uit aan. Na een bezoek aan het Rijksmuseum heb ik nog maanden gehoord hoe fijn het was en hoe goed het de mensen heeft gedaan.”

Teamwork
Nisrin heeft haar ontspanning onder andere bij de activiteiten die jongerenwerker Siham Tadmine van Combiwel speciaal voor meiden in Slotervaart organiseert. Vijf jaar geleden nam een vriendin haar mee, sindsdien gaat ze regelmatig langs voor vermaak en voor leerzame zaken; eerder dit jaar volgde ze een cursus ondernemen. Siham: “Bij onze activiteiten zie je het verschil tussen Nisrin en anderen. Er zijn meiden die niet komen omdat ze met vriendinnen hebben afgesproken. Bij Nisrin weet ik dat als ze er niet is, ze voor haar broer moet zorgen.” En die zorg is 24 uur per dag, zeven dagen per week. “Wel met de hele familie,” zegt Nisrin. “Als we in Marokko op vakantie zijn, kan ik uitrusten. Dan neemt de familie het over. Het is echt teamwork bij ons.”

De wijk in
Zo open als Nisrin is niet iedereen. Emel: “Studenten van de Hogeschool van Amsterdam helpen ons hier om mantelzorgers te bereiken. Laatst waren ze met een kraampje op het Allebéplein met de vraag: zorg je voor iemand? Dan komt er wat los. We hadden flink wat nieuwe  mensen op de Dag van de Mantelzorg. Die bereik je niet met een oproepje; je moet echt de wijk in.” Margriet herkent het. “Via het WPI en sleutelfiguren proberen we mensen die mantelzorgen te bereiken. We willen mensen bewust maken dat mantelzorg niet altijd makkelijk is en dat er ondersteuning mogelijk is.” Emel: “En dat je vooral ook goed voor jezelf moet zorgen. Ik ken ze, mensen die voor iedereen zorgen behalve voor zichzelf. Als ik dan eens naar hen informeer, raak je een snaar.”

Armoede
Een andere gevoeligheid is armoede. Emel: “Dat kan komen door de zorg die ze dragen. Daardoor gaan mensen minder werken, minder verdienen. Geld voor een schoonheidsspecialiste of andere ontspanning is er dan vaak niet. Maar dat er, bijvoorbeeld voor sportclubs voor de kinderen, subsidieregelingen zijn weet men ook niet. Alleen dus al voor die informatie is het belangrijk dat mantelzorgers zich bij ons kenbaar maken.” En dan komt er nog een gevoeligheid, veelal bij mensen met een niet-Nederlandse afkomst. Siham: “In sommige Marokkaanse gezinnen zijn het de meisjes die al jong de zorgtaken krijgen toebedeeld. Zij moeten helpen in het huishouden, hun broertjes mogen buitenspelen. Die verhouding zie je later ook terug als er voor iemand gezorgd moet worden.” Emel: “En die zorg houden mensen dan ook vaak graag binnen de familie. Uitbesteden is niet aan de orde. Hulp vragen dus ook niet, al kun je met kleine dingen iemand die zorgt al enorm helpen.”

Goed doorverwijzen
Zorgen dat de mantelzorgers in het vizier komen en hen informeren is van groot belang, zeggen de professionals. Margriet: “Sinds kort zijn er vanuit Sezo in Nieuw-West twee medewerkers aangesteld als mantelzorgconsulent. Er is volgens mij echt behoefte aan gespecialiseerde hulpverleners. Alleen al voor ons, zodat we gericht kunnen doorverwijzen.” Mantelzorgers helpen ontspannen en af en toe verwennen is daarnaast van belang. In Slotervaart is veel te doen voor wie even uit de mantelzorgende hectiek van alledag wil ontsnappen. Nisrin is blij met de plek waar ze kan relaxen en haar verhaal kwijt kan. Ze bekijkt het sowieso positief. Lachend: “Op vakantie hebben we in het vliegtuig altijd voorrang met mijn broer in zijn rolstoel.”

Nisrin, Margriet, Siham en Emel in gesprek in De Buurtzaak

 

 

Bedrijfsbureau Combiwel

Postadres: Postbus 95304, 1090 HH

Bezoekadres:
Vlaardingenlaan 15
1062 HM Amsterdam

Metro 50, Henk Sneevlietweg
Bus 62, Maassluisstraat
Ring A10, S107-Slotervaart

In het pand ‘Lumen’ op 100 meter loopafstand van de metro, is ons hoofdkantoor gevestigd. Hier vind je ondersteunende diensten, zoals de administratie, ICT, planning kinderopvang, secretariaat, communicatie en onze directies.

Huis van de Wijk – BOR Fiep

Een Huis van de Wijk is van alle bewoners uit de buurt; een ruimte voor denkers en doeners. Het huis verbindt mensen/instanties die elkaar verder kunnen helpen en zo de leefbaarheid van de wijk stimuleren. Ook biedt het Huis van de Wijk ruimte aan om actief te zijn, te ondernemen, mee te doen, andere mensen te ontmoeten, te vergaderen, iets te leren van en aan een ander.

 

Huis van de Wijk – Bor Einstein

Een Huis van de Wijk is van alle bewoners uit de buurt; een ruimte voor denkers en doeners. Het huis verbindt mensen/instanties die elkaar verder kunnen helpen en zo de leefbaarheid van de wijk stimuleren. Ook biedt het Huis van de Wijk ruimte aan om actief te zijn, te ondernemen, mee te doen, andere mensen te ontmoeten, te vergaderen, iets te leren van en aan een ander.

www.huisvandewijknieuwwest.nl

Huis van de Wijk t Blommetje

‘Huizen van de Wijk’ Combiwel in Nieuw-West

Dit is de plek in uw wijk waar u als bewoner allerlei activiteiten kunt organiseren.
Heeft u een idee om met andere bewoners en/of buren gezamenlijk zelfstandig  een activiteit te organiseren dan bent u bij het huis van de wijk op de juiste plek.
Wij helpen u met maken van een plan en geven u de ruimte om wat u denkt dat goed is voor uw buurt te realiseren.

‘Huis van de Wijk’ Blommetje.
 Zo zijn er vanaf maart in huis van de wijk het Blommetje al tal wat bewoners binnen gekomen met de volgende vragen?
–       Kan ik hier een klaverjasclub beginnen?
–       Ik wil graag met Surinaamse ouderen een gezellige middag organiseren.
–       Ik wil graag darten met mannen
–       Kan ik hier tekenen en schilderen?
–       Kan ik voorlichtingsmiddagen organiseren voor moeders met gehandicapten kinderen?
–       Ik wil graag een tuinfeest organiseren voor ouderen?
–       Ik ben op zoek naar een ruimte waar ik met 40 ouderen naar een film kan kijken.
–       Waar kan ik een eettafel starten?
–       Ik wil graag voor Russische moeders en hun kinderen activiteiten organiseren.
–       Kan ik ergens Nederlandse les volgen?
–       Kan er iets aan het zwerfvuil worden gedaan?

Dit zijn een aantal van de vele vragen die door buurtbewoners de afgelopen maanden zijn binnen gekomen. Het is ook onze taak om de verschillende groepen bij elkaar te brengen. 1 van de voorwaarde is wel dat de groepen elkaar ook moeten ontmoeten met een gezamenlijke activiteit, op die manier leren de groepen elkaar kennen, want iedereen die in het huis van de wijk komt kan u buurman of buurvrouw zijn.

Momenteel is er 1 locatie in Nieuw-West Midden voor ‘Huis van de Wijk’-activiteiten: Blomwijckerpad 70, deze mag geopend zijn van 9:00 tot 23:00.
In deze locatie komen al wekelijks een aantal bewoners groepen bij elkaar:
Maandag: Klaverjasclub
Dinsdag; Surinaamse ouderen
Woensdag; Teken en schilderclub
Donderdag; Surinaamse ouderen.
Vrijdag: Teken en schilderclub.
Vrijdagavond, zaterdagavond en zondagavond: Dartgroep.

Verder zijn er ook groepen die incidenteel gebruik maken van onze locatie.  Er zijn ook groepen die om bepaalde reden niet terecht kunnen in onze locatie, voor die groepen gaan we op zoek naar een andere locatie in de buurt en zoeken we de samenwerking op met andere organisaties.

Dus mocht u na het lezen van bovenstaande geïnspireerd zijn of u loopt al een tijd met een idee en u wil dit heel graag ten uitvoer brengen kom dan naar ons spreekuur:

Iedere dinsdagochtend (10-12 uur) en donderdagmiddag (15-17 uur) is er een inloop waar je met al je vragen terecht kunt bij het ‘Huis van de Wijk’-team. In het team zitten onder ander ook de gebiedsnetwerker, Ires Rodriquez en de wijkcoördinator Houyam Adlani, beide van het Stadsdeel.

Contact met het team van ‘Huis van de Wijk’
Wasilis Psathas en Yvonne Liefhebber en Ercan Ates zetten zich met heel veel enthousiasme in voor jullie Huis van de Wijk!
telefoon:  020-6194412
e-mail:   huisvandewijk@combiwel.nl
ardres:   Blomwijckerpad 70, 1068 EA Amsterdam

Verslag Bewonerbijeenkomst Huis van de Wijk Het Blommetje

2014
SCORECARD
De scorecard is een instrument om krachtig, in korte bewoordingen een overzicht te geven van de stand van zaken van het Huis van de Wijk.

2014
Download: Jaarrapportage Huis van de Wijk 2013  NWM, Slotervaart-Zuid
Download: Rapportage Bewonersinitiatieven Huis van de Wijk 2013 NWM, Slotervaart-Zuid

Download:scorecard Huis van de Wijk NWM, 1e kwartaal 2014
Download:scorecard Huis van de Wijk Slotervaart-Zuid, 1e kwartaal 2014

Download:scorecard Huis van de Wijk NWM, 2e kwartaal 2014
Download:scorecard Huis van de Wijk Slotervaart-Zuid, 2e kwartaal 2014

Download:scorecard Huis van de Wijk NWM, 3e kwartaal 2014
Download:scorecard Huis van de Wijk Slotervaart-Zuid 2014, 3e kwartaal 2014

 

2013
Download: scorecard Huis van de Wijk Slotervaart Zuid | 1ste kwartaal
Download: scorecard Huis van de Wijk Nieuw-West Midden  | 1ste kwartaal

Download: scorecard Huis van de Wijk Nieuw-West Midden 3e kwartaal 2013

Download: scorecard Huis van de Wijk Nieuw-West Midden 4e kwartaal 2013
Download: scorecard Huisvan de Wijk Slotervaart Zuid 4e kwartaal 2013

2012
Download: scorecard Huis van de Wijk Slotervaart Zuid
Download: scorecard Huis van de Wijk Nieuw-West Midden

 

Huis van de Wijk Het Anker

U bent van harte welkom in onze inloopruimte. Wij zijn open van maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 – 17.00 uur. ’s Avonds en in het weekend zijn we alleen open voor besproken activiteiten.

Wist u dat er in het Huis van de Wijk meer dan 75 uiteenlopende activiteiten door en voor buurtbewoners zijn? O.a. tekenen, schilderen, yoga, bridge, kinderballet, klaverjas en zumba. Ook u kunt er een activiteit organiseren, mits buurtbewoners daar aan mee kunnen doen. Ons team helpt u graag bij het maken van een plan en de aanvraag van subsidie.

Onze website:
www.huisvandewijknieuwwest.nl

Ons activiteitenoverzicht staat op:
https://amsterdam.jekuntmeer.nl/de-sociale-kaart/huis-van-de-wijk-slotervaart-zuid-1565

Andere nuttige websites zijn:
www.delflandpleinbuurt.nl
www.jebentjonginnieuwwest.nl (jongerenwerk)

 

Het Anker met vlaggen

 

Kamers met Kansen Osdorp

Kamers met Kansen biedt jongeren die door hun onveilige of instabiele thuissituatie moeite hebben om naar school te kunnen gaan een kamer en coaching. Zo kunnen deze jongeren vanuit een rustige, veilige plek verder met hun opleiding en toekomstplannen maken.

Kamers met Kansen heeft drie projecten in Amsterdam:
1. Zuidoost, dit is een samenwerking met Woningstichting Rochdale
2. Nieuw-West, Osdorp, dit is een samenwerking met het ROC van Amsterdam, Woonstichting Eigen Haard en het stadsdeel Nieuw-West
3. Oost, Indische buurt, dit is een samenwerking met Woonstichting de Alliantie