Uit de serie: Wie zorgt er voor de mantelzorger? [Nieuw Sloten]

Eén op de vijf mensen in Nederland zorgt voor een hulpbehoevende ander. Denk aan de boodschappen doen voor de oudere buurvrouw of de intensieve verzorging van een gehandicapt kind of dementerende ouder. Officieel ben je dan mantelzorger, al zien velen die zorg als iets vanzelfsprekends. Aandacht voor de mantelzorger is van groot belang. De Huizen van de Wijk in Nieuw-West staan hier bij stil. Want: wie zorgt er voor de mantelzorger? In een serie nemen we u mee langs verschillende locaties in Nieuw-West. Deze week: Huis van de Wijk De Aker (Osdorp) en Huis van de Wijk België (Nieuw Sloten).

Tekst en foto: Shirley Brandeis

Ze hebben het getroffen met hun moeders; de een 105, de ander bijna 92 jaar jong. De paar keer per week dat ze langs gaan bij zowel de een (met zoute haring) als de ander (met een moorkop) is geen opgave voor Greet en Dick. Ook de afwas, de boodschappen, het wateren van de orchideeën en alle andere hand- en spandiensten doen ze met liefde. Het stel uit Nieuw Sloten is een schoolvoorbeeld van betrokken zorgers die zichzelf niet beschouwen als mantelzorgers. “Zo zijn er veel in de buurt,” weet Stefania Maginzali, opbouwwerker bij Eigenwijks in Huis van de Wijk België. “Zorgen voor een ander wordt door mensen als normaal beschouwd, zelfs als je er bar weinig tijd voor jezelf door overhoudt en gestrest raakt.” Daarom is er elk jaar in november landelijk de Dag van de Mantelzorg om mantelzorgers te verwennen en een ontspannen dag aan te bieden. Greet en Dick waren er 10 november ook – “het was heel gezellig” – maar vinden niet dat zij zichzelf opofferen en ontspanning nodig hebben met alle zorg voor hun moeders. Dick: “Ik doe het graag, ik krijg er zoveel liefde voor terug.” Greet: “Je denkt er ook niet over na. Dit doe je toch gewoon.”

Bloemen en beautysalon
Wel fijn, vinden ze, is dat ze in het Huis van de Wijk altijd welkom zijn. Stefania: “Er is van alles te doen. Yoga, schilderen, bloemstukken maken. Ontspannende dingen voor iedereen. Maar het is goed om erbij stil te staan wie er allemaal mantelzorger is. Via gesprekjes proberen we daar achter te komen. Onder andere door tijdens de Dag van de Mantelzorg in te spelen op wensen en behoeftes.” Dick zou graag wat meer activiteiten voor mannen willen zien, al is het creatief bezig zijn met bloemen hem niet te vrouwelijk. Er zijn grenzen, zegt hij lachend: “Leuk die beautysalon, maar ik laat m’n nagels niet doen.” Greet prijst vooral de live muziek aan het eind van de Mantelzorgdag. “Natuurlijk moeten we mantelzorgers meer dan één keer per jaar aandacht geven,” zegt opbouwwerker Serfanim Uysal. “Mantelzorgen doe je immers ook niet maar één dag per jaar.” In het Huis van de Wijk De Aker, waar zij werkt, maakte ze de Dag van de Mantelzorg vooral gezellig. “Daar was echt behoefte aan. Mensen wilden vooral een gezellige dag, met gezellige activiteiten.” En dus was er kleinkunst (met als thema ‘vertel je verhaal’), een lachworkshop, een workshop ontspannings-en ademhalingstechnieken en nog meer om te ontspannen en een leuke dag te hebben.

Lotgenotencontact
Ondertussen noteert Stefania naar aanleiding van het gesprek ‘meer kunst en cultuur’ en ’iets voor mannen’. “Dat daar behoefte aan is, hoor ik nu van Dick en krijg ik vaker te horen.” Blij is ze met de input van mensen als Dick en Greet. “Wij zijn opbouwwerkers, we gaan uit van de behoefte van de bewoners.” Serfanim noteerde eerder al ‘lotgenotencontact’. “Mensen spreken graag met anderen over hun ervaringen met mantelzorg.” Het zijn ook de momenten dat onderling tips worden uitgewisseld en dat de opbouwwerkers van Eigenwijks hun netwerk kunnen inzetten voor een goede doorverwijzing. Serfanim: “Een organisatie als Markant, dat mantelzorgers ondersteunt, kent niet iedereen. Wij wel en dat is handige informatie voor mensen die het even qua tijd en stress niet meer zien zitten.” Greet knikt: “Er zijn mensen die het door de zorg heel zwaar hebben.” Stefania kent ze ook. “Die zag ik op de Dag van de Mantelzorg echt helemaal ontspannen.”

Mantelzorgers staan er niet alleen voor, is de boodschap vanuit de Huizen van de Wijk. Zelfs wie zo zorgeloos lijkt te zorgen als Dick en Greet. De dagelijkse bezoekjes van de Thuiszorg voor de medicijnen van moeder ontlasten hen al behoorlijk. Serfanim wijst hen op hulp voor als ze dan toch eens een weekje op vakantie willen. Dick: “Echt? Kan dat? Dat wist ik niet.” Dat kan.

Opbouwwerkers Stefania en Serfanim van Stichting Eigenwijks praten met Greet en Dick over mantelzorg