Uit de serie: Wie zorgt er voor de mantelzorger [Geuzenveld-Slotermeer]

Eén op de vijf mensen in Nederland zorgt voor een hulpbehoevende ander. Denk aan de boodschappen doen voor de oudere buurvrouw of de intensieve verzorging van een gehandicapt kind of dementerende ouder. Officieel ben je dan mantelzorger, al zien velen die zorg als iets vanzelfsprekends. Aandacht voor de mantelzorger is van groot belang. De Huizen van de Wijk in Nieuw-West staan hier bij stil. Want: wie zorgt er voor de mantelzorger? In een serie nemen we u mee langs verschillende locaties in Nieuw-West. Deze week: Huis van de Wijk Het Pluspunt in Geuzenveld en Huis van de Wijk De Honingraat in Slotermeer.

Tekst en foto: Shirley Brandeis

Ze werden met luxe gebak onthaald, getrakteerd op een cursus ontspannen, spraken anderen in hetzelfde schuitje en genoten tijdens de lunch van het waanzinnige uitzicht over Rembrandtpark en stad. De Dag van de Mantelzorg bij Floor 17 was een groot succes. “Echt een dag om mensen die altijd voor een ander zorgen eens te verwennen” zegt Karin Kauw, opbouwwerker bij Eigenwijks. Maar een dag als deze heeft meer ingrediënten dan alleen lekker eten en ontspannen. “Mensen willen met anderen praten, horen over ervaringen in dezelfde situaties, informatie krijgen over waar ze terecht kunnen met vragen en zorgen.”

Dan help je toch
De behoefte aan informatie is groot, merken Karin en Eigenwijkscollega Eva de Boer. “Eigenlijk is bijna iedereen – op een bepaald moment in het leven en op een bepaalde manier – mantelzorger,” zegt Eva. “Veel mensen zorgen voor iemand; niet iedereen ziet zichzelf als mantelzorger.” Het is een term die Aicha dan ook pas een paar jaar geleden ter ore kwam. “Ik help m’n zieke buurvrouw van tachtig, help m’n schoonzus ook vaak, maar mantelzorger… dat was een nieuw woord voor me.” Ze vindt het normaal wat ze doet, zoals vele mantelzorgers dat vinden. De buurvrouw moet naar een ziekenhuis en zij heeft een auto. De schoonzus spreekt de Nederlandse taal niet goed en Aicha wel. “Dan help je toch.” Ook haar vriendin Fatima is zelf niet onder de indruk van wat zij doet voor haar zieke echtgenoot. “Dat doe je, met liefde.”

Op de agenda
Het was een gezellige dag, zeggen Aicha en Fatima over de Dag van de Mantelzorg die voor bewoners uit Slotermeer en Geuzenveld op 10 november op de zeventiende verdieping van het hotel aan het Rembrandtpark was georganiseerd. Fatima: “We hebben ook zoveel gelachen.” Aicha: “Vooral het praten met anderen vond ik fijn.” Normaal gesproken kunnen ze in de Huizen van de Wijk ook terecht voor een luisterend oor of een ontspannende of gezellige activiteit. Van de taalles en de sportclub tot de bijeenkomsten voor uiterlijke verzorging en vele andere ontmoetingsmomenten. Karin: “Die zijn voor iedereen, niet specifiek voor mantelzorgers.” Nu het onderwerp ‘mantelzorg’ duidelijk op de agenda van de Huizen van de Wijk staan, staat de radar voor mantelzorgers wel aan.

Extra aandacht
De doelgroep is niet eenvoudig te bereiken, merkt Karin. “Je moet het vaak terloops opvangen dat iemand zorg draagt voor een ander. Mensen herkennen zich er soms niet in of willen zich er niet op laten voorstaan. Wij gaan extra opletten en ook organisaties in de wijk, zoals De Brug, hierin betrekken.” Want extra aandacht voor mantelzorgers is nodig. Omdat er voor hen hulp is als het te zwaar is, omdat er informatie is voor als er bepaalde dingen nodig zijn, omdat er mensen zijn die je kunnen vertellen of je als mantelzorger ergens aanspraak op kunt maken. In dus onder andere de Huizen van de Wijk. Fatima: “Ik kan altijd bij Eva terecht, ik voel me op m’n gemak hier in het Pluspunt.”

Meer aan jezelf denken
Aicha en Fatima zijn bewoners die mantelzorgen en zelf hun weg goed weten te vinden. Fatima volgt inmiddels een computercursus (“alles is op de computer tegenwoordig, ik moet dat toch ook kunnen”), Aicha doet bij de beauty-activiteit ‘Samen kappen’ de lekkerste gezichtsmassages, waarbij Fatima floreert als het gaat om ‘lastige’ nagels. Voor 2019, vertellen Eva en Karin, zijn er plannen om activiteiten speciaal voor mantelzorgers te organiseren. Zo zal Rick Shamier, die tijdens de Dag van de Mantelzorg de ontspanningsworkshop begeleidde, zijn lessen ook bij de Honingraat en in het Pluspunt aan gaan bieden. Fatima kijkt ernaar uit. “Vroeger vond ik dat niet nodig, tegenwoordig denk ik meer aan mezelf.” Aicha knikt: “Je cijfert jezelf makkelijk weg. Dat moet je niet doen. Zo zit ik wekelijks op yoga, dat ontspant.”

Eva, Karin, Fatima en Aicha in gesprek over mantelzorg