Boek ‘Vrijheidsverhalen Herdenken en Herinneren in de Stadionbuurt 2021’

Wat komen er mooie dingen tot wasdom als je in de buurt de handen ineen slaat en met de jeugd, buurtbewoners en de mensen die het nog kunnen navertellen verhalen uit de Tweede Wereldoorlog gaat ophalen! We noemen dat bij Combiwel Buurtwerk integrale samenwerking. Het leverde een prachtig document op vol met verhalen, herinneringen en beschouwingen. Het lezen in deze tijd meer dan waard (zie onderaan). Van harte aanbevolen!

“De avondklok is ingesteld! En er zijn meer beperkingen en er is veel minder vrijheid. Sommige mensen doet het denken aan de oorlogstijd. Maar hoe was het in de oorlog? Wat betekent vrijheid? Met deze vragen in gedachten zijn we op zoek gegaan naar verhalen in de buurt. Ondanks alle beperkende coronamaatregelen hebben we die gevonden. Kinderen stelden vragen aan mensen die nog ooggetuige zijn geweest van de Tweede Wereldoorlog. We hebben buurtactiviteiten georganiseerd waaraan toch veilig en vrij deelgenomen kon worden. We hebben tijdens wandelingen in de buurt ook weer sporen van de oorlog gevonden.”

“Een groot compliment voor de medewerkers van het jongerenwerk van Combiwel! Zij hebben zich dit jaar extra ingespannen bij het verzamelen van de vrijheidsverhalen. Zij begeleiden jongeren die onderweg zijn om van alles te leren voor hun toekomst. In mijn buurt, wie wonen daar? Met wie kan ik kennismaken? In de voorjaarsvakantie werd een uitgebreid sportprogramma aangeboden samen met Sport in Zuid, waar kinderen met plezier aan deelnamen.”

“Ooggetuigen; Die zijn er nog altijd. Leerlingen van de Olympiaschool aan de Stadionkade en kinderen die meedoen aan de activiteiten van Combiwel Buurtwerk, Sport en Jongerenwerk hebben interviews afgenomen. Vanwege corona konden we niet bij de leerlingen op school komen. Gelukkig konden kinderen van de Olympiaschool over de speelplaats naar het gebouw van het jongerenwerk, ‘de Argo’, lopen om daar op een veilige manier met ooggetuigen in gesprek te gaan.”

Met dank aan: Buurtbewoners, kinderen, ouders, verhalenvertellers. Combiwel Buurtwerk en Jongerenwerk, Olympiaschool, Cordaan Olympisch Kwartier, stuurgroep Olympisch Kwartier, diaconie Willem de Zwijgerkerk, Olympisch Stadion, Nederlandse Invictus Games, project “Oorlog in mijn buurt”, Schrijfgroep, Stadsdorp Olympia, Mediacollege, woningcorporatie Eigen Haard en bestuurscommissie Zuid.

Het boekje is (gratis) te bestellen bij Combiwel Buurtwerker Henriette Kruijt:
h.kruijt@combiwel.nl / 06-14591593