Zorgaanbieder in Zuid toont belangstelling voor Amsterdams Ontmoetingscentrum De Pijp

Woon- en zorgaanbieder voor mensen met dementie ‘Kloek’ opent in de zomer van 2017 een locatie in Amsterdam Zuid. Als specialist op het gebied van mensen met geheugenproblemen hebben zij contact gezocht met onze medewerkster Joke Bos voor een interview over onze Amsterdams Ontmoetingscentra. Kloek liet weten onder de indruk te zijn van onze aanpak voor dezelfde doelgroep. Daar waar Kloek zorg als woonvoorziening aanbiedt, bieden onze Amsterdamse Ontmoetingscentra voor dezelfde doelgroep zorg in de vorm van activerende en ondersteunende dagbesteding.

Hieronder het eerste deel van het artikel met interview en een link naar het volledige artikel op de website van Kloek.

Amsterdams Ontmoetingscentrum De Pijp

Dicht bij onze nieuwe locatie van Kloek in Amsterdam staat het Amsterdams Ontmoetingscentrum de Pijp, een onderdeel van welzijnsorganisatie Combiwel. Vier dagen per week kunnen mensen met dementie hier een doordacht programma volgen. Dat helpt hen om zo goed mogelijk met hun situatie te leren omgaan. Joke Bos, drijvende kracht achter het ontmoetingscentrum vertelt hoe dat programma er precies uitziet.

Joke Bos
’Er zijn in Nederland 100 ontmoetingscentra’, vertelt Joke. ‘In al die centra gaat het vooral om activeren. Alles wat wij voor onze cliënten en hun mantelzorgers organiseren heeft een doel: hen helpen om weer in balans te komen. Daarvoor zetten wij allerlei activiteiten rond bewegen, kunst maken of theater in. In het ontmoetingscentrum werken elke dag ook 2 activiteitenbegeleidsters, een gastvrouw, een begeleider op de groep (soms 2) en een medewerker in de keuken. Daarnaast zijn er elke dag een vrijwilliger en een stagiair. ‘Genoeg vrijwilligers vinden blijft wel een uitdaging. Misschien kunnen wij en Kloek daarin straks samen optrekken.’

Het draait om bewegen
‘De basis van ons programma is de psychomotorische therapie. Die therapie helpt mensen via allerlei bewegingen en oefeningen om beter in balans te komen. Allerlei onderzoeken hebben inmiddels laten zien dat psychomotorische therapie dat effect inderdaad heeft. Dankzij psychomotorische therapie kunnen mensen met dementie beter met hun beperkingen omgaan. Zij gaan zich weer prettiger en zekerder voelen.

Bij psychomotorische therapie speelt ook het omgaan met de mensen om je heen een grote rol. In bewegingen leg je contact, ervaar je wat je allemaal wel kunt en krijg je een positief zelfbeeld. Onderzoek laat steeds weer zien dat bewegingstherapie meer oplevert dan therapieën waarin je alleen maar met elkaar praat. Dat komt doordat je in beweging veel gemakkelijker kunt aansluiten bij de ander en wat hij of zij nodig heeft.

Bij ons is bewegen dan ook een vast onderdeel van het programma. Wij doen het 3 keer in de week, steeds 1,5 uur. Het is een mix van spel- en sportactiviteiten en heet bij ons gewoon “gym”, maar er zit dus een doortimmerde visie achter.’

Lees verder op de website van Kloek